lauantai 27. helmikuuta 2010

Kahdeksannen kerran muistiinpanot

Perustulopiiri
25.2.2010

Suunniteltiin perustulo-kampanjaa:

Perustuloteksti:

• Tuotetaan teksti, johon muotoillaan perustulovaatimuksemme (niin pitkälle hiottuna kuin mahdollista ja järkevää). Mietitään ensisijaisesti pääpointteja ja niiden argumentteja, paneudutaan eri osa-alueisiin myös.

• Osallistutaan Vasemmistolinkin järjestämään perustulotyöpajaan 27.3.2010 (ks. http://www.vasemmistolinkki.fi/, http://www.facebook.co/#!/event.php?eid=323713555193).
Tehdään perustulotekstimme valmiiksi tähän tilaisuuteen mennessä, jotta tekstin tekemiseen saadaan joku deadline ja jotta saamme ajatuksiamme kokoon tuota tilaisuutta (ja muuta toimintaa) varten.

• Hahmoteltiin tekstin lähtökohtia (ks. muistiinpanot alla).

• Seuraavassa kokouksessa 11.3. jaetaan tekstiin liittyen asiakokonaisuudet pienemmiksi osiksi, joita muutaman hengen porukoissa voidaan työstää. Ja kokouksessa myös jatketaan muun toiminnan ja mahdollisten tempausten suunnittelua.

• Pitää luoda painetta ja vaatia perustuloa, jotta syntyy keskustelua! Täytyy tehdä jotain, millä saadaan näkyvyyttä asialle.

• Voitaisiin selvittää, onko muilla samanmielisillä ryhmittymillä mahdollisesti suunnitelmia perustulokampanjasta ja mahdollisesti yhdistää voimia esim. tempauksen järjestämisessä tms.

Irrallisia ideoita kehiteltäviksi:

• Näin eduskuntavaalien alla selvitetään ja julkistetaan, ketkä ehdokkaat kannattavat perustuloa, ja minkälaista perustuloa. Tehdään perustulosta vaaliteema.

• Erilaista tekstejä voidaan tarjota eri (puolueiden tms.) lehtiin haasteena.

• Yliopistolla: pitäisi saada kaikki yliopistolaiset tajuamaan, että olemme kaikki prekaareja, ja että perustulo on ainoa järkevä ratkaisu prekaarin elämämme ongelmiin.

• Perustulokampanjan suhde opintotukiuudistukseen? Miten kommunikoimme tämän yliopistolaisille? Että taas opintotukeen tehdään pääasiassa huononnuksia ja jotain parannuksiakin, jotta olisimme kiitollisia. Mutta se ei riitä, vaadimme silti perustuloa.

• Tuodaan esiin prekaarin elämän ja nykyisen sosiaaliturvan epäkohtia kuvaamalla karua arkea: esim. raflaava paljastusvideo yliopistolta (vrt. eläinoikeusvideot – ”aliravittu opiskelija tehotuotantolaitoksessa, juoksemassa luukulta luukulle”) tai jotain muuta vastaavaa. Tähän liittyen ehkä voisi käynnistää jo aiemmin suunnitellun kokemusten keräämiskampanjan ja tuoda sitä kautta esiin perustulo ratkaisuna.

• Perustulolla luodaan onnellisuutta ja autonomiaa. Jonkin tutkimuksen mukaan n. 1200 € on sopiva summa onnellisuuteen ☺

• Guerrilla-tiedotusta? Tempauksia?

• Ja viimeistään vappuna räjähtää…

Perustulotekstin hahmottelua:

Perustulo on vastikkeeton ja ei-syyperustainen.

(Rajataanko sitä jotenkin? Kenelle se on? Saavatko lapset? Mitä tukea saa 16-vuotias työtön tai 16-vuotias lukiolainen? Entä rikkaat? Minkä takia lapsille ei voisi antaa perustuloa?)

Kuinka paljon perustulo olisi? Perustulon pitää riittää toimeentuloon. Tällä hetkellä sosiaalitoimi määrittelee mihin toimeentulotuen pitäisi riittää (esim. ruoka, vaatteet, televisiolupamaksu, puhelinmaksut, sanomalehdentilauksen, paikallisliikenteen maksut). Emme halua määritellä, mitä tiettyjä hyödykkeitä kuuluu perustoimeentuloon, koska perustulon tehtävänä on synnyttää elämisen väljyyttä ja autonomiaa. Jokainen saa itse valita, mihin rahan käyttää, eli mikä on kullekin tärkeää. Perustulosumman hahmottamista varten voisi kuitenkin listata mitä käytännössä itse pidämme tarpeellisena ja kuinka paljon siihen tarvitsee rahaa, mutta tällaisella listauksella ei pidä määrittää kenenkään elämää.

Vaikkemme määrittelisi perustulovaatimukseemme täsmällistä summaa, pitäisi kuitenkin tunnustella skaalaa. Puhuttiin 1000 eurosta, paljon riippuu siitä olisiko perustulon lisäksi asumistukea vai ei.

Tarvitaanko lisäksi syyperustaista sosiaaliturvaa? Voisi olla hienoa, jos syyperustainen sosiaaliturva toimisi ja kaikki saisivat mitä tarvitsisivat mutta käytännössä tarpeet päättää sossun virkailija. Tämänhetkinen syyperustainen sosiaaliturva on kylmä ja pragmaattinen ja monelle käytännössä riittämätön. Perustulo on aidosti joustava, ja nykytyöelämän tilanteessa järkevä vaihtoehto.

(Huomioidaanko perustulossa asumiskustannusten alueellinen vaihtelevuus? – Jos ei, tämä on oiva keino pitää maaseutu asuttuna ☺. Toisaalta jos huomioidaan, asuntojen hinnat nousevat edelleen kuten nykyisessäkin tilanteessa. Ja toisaalta, asumispaikan ja liikkuvuuden kontrollointi sotii perustulon vapauttavaa ideaa vastaan. Tätä täytyy pohtia.)

Perustulo on sosiaaliturvan laajennus, eikä korvaa tiettyjä syyperustaisia etuuksia tai palveluita. Emme halua, että mitään muutetaan maksulliseksi perustulon vuoksi. Terveydenhuollon, koulutuksen ja joukkoliikenteen tulee olla maksutonta.

Mikä on perustulon suhde tukijärjestelmään: asumistukeen, lapsilisään, opintotukeen, toimeentulotukeen jne.?

Mikä on perustulon suhde ansiosidonnaiseen? Ansiosidonnaista työttömyysturvaa maksavat
työntekijät ja työnantajat työttömyyskassoihin - suosittelemmeko järjestelmän
säilyttämistä?

Entä perustulo ja verotus?

***

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti